Наблюдава се увеличение на респираторните инфекции. Това заяви пред  съветникът на

...
Наблюдава се увеличение на респираторните инфекции. Това заяви пред  съветникът на
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев прогнозира пик на грипа в края на февруари

Наблюдава се нарастване на респираторните инфекции. Това заяви пред  съветникът на Столична община по здравни въпроси проф. Тодор Кантарджиев. Той чака епидемиологично разпространяване на грипа през декември, а пика на болестта в края на февруари – началото на март.

Миналата седмица в Националния център по заразни и паразитни заболявания беше типизиран първият грипен вирус – вид А. Най-вероятно това ще бъде преобладаващият вариант, уточни проф. Кантарджиев. По думите му, към този момент разпространяването е единствено клъстерно.

" Грипът и огромна част от вирусните инфекции, присъщи за есента и зимата, водят до понижаване на имунитета. Това обаче не би трябвало да кара хората да влизат в другата прекаленост – голословно да употребяват имуностимулатори. Всеки имуностимулатор би трябвало да се взима след консултация с доктор и да не се взима непрекъснато, тъй като това изтощава имунната система ", предизвести специалистът.

Проф. Кантарджиев акцентира, че грипният вирус води до бактериална пневмония при всеки десети болен и до вирусна грипна пневмония, която изисква болнично лечение при 1 от 1000 души. Той добави, че в последните месеци се следи изостряне на хроничните синузити.

" Противогрипните ваксини са безвъзмездни за хората над 65-годишна възраст. В някои аптеки към момента се продават такива ваксини за останалите искащи. За деца и младежи до 19 години пък към този момент има нова грипна ваксина – жива ваксина, която се капе в носа ", сподели още проф. Кантарджиев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР